• Persoane fizice
  • Companii
  • Comercianti parteneri
  • Despre tbi group

Cum sa economisesti mai multi bani timp de un an - modalitati eficiente si beneficii

Indiferent de nivelul la care ai ajuns cu independenta financiara si cat castigi lunar, nu este imposibil sa pui bani deoparte daca iti stabilesti de la bun inceput un plan concret. Beneficiile care vin odata cu economisirea unor sume de bani luna de luna sunt numeroase. Trebuie doar sa faci primul pas in directia corecta si, treptat, iti vei crea un buget de economii.

Afla in cele ce urmeaza care sunt modalitatile prin care poti sa economisesti mai multi bani timp de un an, dar si ce beneficii ai daca economisesti de la luna la luna.

  • 17 modalitati de a economisi mai multi bani
  • De ce sa economisesti – principalele beneficii

 

17 modalitati de a economisi mai multi bani

 

Modalitatile de economisire sunt diverse si fiecare persoana poate alege, in functie de nevoile sale, metoda care functioneaza cel mai bine.

 

  • Stabileste cat cheltuiesti lunar – ca sa stii de unde sa incepi pastreaza bonurile si, luna urmatoare, calculeaza cat ai cheltuit (facturi, cumparaturi, iesiri in oras etc.). In modul acesta vei sti cu exactitate pe ce s-au dus banii si care este suma pe care o poti economisi, astfel incat sa te poti descurca luna de luna cu banii.
  • Creeaza-ti un depozit online – pe care il poti alimenta cu suma dorita, in lei. Astfel, odata ce ti-ai creat depozitul ai avantajul de a obtine un profit anual din dobanda aplicata depozitului. In plus, daca optezi pentru un depozit online, scapi de drumurile la banca deoarece il creezi exclusiv online.
  • Stabileste un obiectiv – poate fi mai usor sa pui bani deoparte daca ai un obiectiv clar definit. Tine cont, totusi, ca a economisi nu inseamna neaparat sa pui bani deoparte pentru vacanta de anul urmator, ci sa ai un scop mult mai practic. Poti alege sa economisesti pentru pensie, pentru studiile viitorilor copii, pentru o casa noua sau, asa cum e o vorba din popor, pentru „zile negre“, cand cu siguranta o sa ai nevoie de un fond de rezerva.
  • Decide care sunt prioritatile tale – mai sus spuneam de obiective care, la randul lor, pot fi clasificate drept obiective pe termen scurt (urgente, casa noua) si obiective pe termen lung (pensia). Tine intotdeauna cont de obiectivele pe termen lung si incearca sa economisesti, pe cat posibil, si pentru cele pe termen scurt, cu atat mai mult cu cat stii ca urmeaza sa te muti la casa noua in viitorul apropiat.
  • Mergi la cumparaturi cu o lista – si, cel mai important, tine-te de ea. Daca nu iti faci o lista inainte, risti sa faci cumparaturi din impuls si sa cheltuiesti mai mult decat ar fi trebuit. O lista de cumparaturi e utila nu numai pentru ca te ajuta sa tii bugetul sub control, ci si sa eviti risipa alimentara.
  • Mananca acasa in loc sa iesi in oras – cheltuiesti mai putini bani daca mananci acasa si iesi mai rar in oras, dar si daca alegi sa gatesti in loc sa cumperi zilnic mancare la birou sau sa comanzi online.
  • Stabileste zile fara cheltuieli – ca sa iti tii cheltuielile sub control, cel mai simplu ar fi sa nu cheltuiesti deloc. Astfel, planifica o zi pe saptamana in care sa nu dai bani pe cumparaturi sau sa ai alte cheltuieli si incearca sa respecti acest obicei pe cat posibil.
  • Pune deoparte veniturile suplimentare – in cazul in care primesti o marire de salariu sau obtii alte venituri suplimentare, poti alege sa cresti suma pe care o economisesti lunar, astfel incat, la final de an, sa ai un buget de economii mai mare decat ai anticipat.
  • Urmareste reducerile – insa ai grija sa nu ajungi sa cheltuiesti mai mult decat ar trebui. Stiind ca produsele sunt ieftine, poti ajunge sa pui mai multe in cosul de cumparaturi, asa ca trebuie sa ai intotdeauna in minte un buget prestabilit, chiar si atunci cand cumperi la reduceri, indiferent ca e vorba de alimente, electrocasnice sau imbracaminte.
  • Aplica regula de 24 de ore – aceasta regula te ajuta sa eviti cumparaturile facute din impuls si este de ajutor, in special, daca obisnuiesti sa faci cumparaturi online. Cum functioneaza? Inainte sa cumperi un anumit produs, lasa-ti un timp de gandire de 24 de ore ca sa iti dai seama daca intr-adevar ai nevoie de acel produs.
  • Recompenseaza-te – insa foloseste acest lucru ca pe o oportunitate sa economisesti. Cu alte cuvinte, daca vrei sa cumperi un lucru de care nu ai nevoie, pune suma respectiva si in contul de economii. Daca nu iti permiti sa economisesti aceeasi suma, inseamna ca nu iti permiti nici sa te recompensezi cumparand produsul respectiv.
  • Calculeaza pretul produsului in functie de cat castigi – mai exact, imparte venitul lunar la orele lucrate si repeta acelasi procedeu cu pretul produsului (imparte pretul produsul la acelasi numar de ore lucrate). Daca suma raportata la o ora lucrata este mai mica decat cea rezultata din pretul produsului, cel mai probabil nu iti permiti sa cumperi acel produs.
  • Plateste facturile la timp – astfel incat sa eviti plata penalizarilor si sa iti dai bugetul peste cap. In plus, majoritatea furnizorilor ofera posibilitatea de a opta pentru plati recurente. Concret, suma este retrasa automat din cont atunci cand se emite factura, asa ca nu trebuie sa iti mai faci griji ca ai uitat sa platesti.
  • Cumpara second-hand – fie ca e vorba de imbracaminte, masina sau diverse produse electrocasnice. Chiar daca diferentele nu sunt intotdeauna semnificative, si o suma redusa de bani se va simti in bugetul tau.
  • Profita de oferte – precum cele care iti permit sa dai la schimb electrocasnice vechi cand cumperi produse noi sau sa platesti mai putin atunci cand cumperi mai multe produse.
  • Tine evidenta veniturilor si cheltuielilor – indiferent ca faci asta pe hartie sau intr-un Excel. Este mult mai usor de urmarit cati bani cheltuiesti raportat la veniturile tale si poti sa iti dai seama unde cheltuiesti prea multi bani si unde poti face ajustari.
  • Creeaza bugete separate pentru cheltuieli – mai exact, in functie de calculele facute raportat la lunile anterioare, pune deoparte la inceputul lunii cate un buget pentru plata facturilor, cumparaturi, mancare si alte cheltuieli. Incearca sa te incadrezi pe cat posibil in bugetul stabilit. Iar ca sa iti fie mai usor de urmarit, poti pune sumele de bani in plicuri, pe care sa scrii apoi categoria de cheltuieli pentru care o vei folosi.

 

 

De ce sa economisesti – principalele beneficii

 

Stabilirea unui plan de economii trebuie sa aiba in vedere, in primul rand, un anumit scop. In acest mod iti va fi mai usor sa pui bani deoparte si sa ajungi sa economisesti mai multi bani intr-un an. Asa cum am mentionat de la bun inceput, economisirea banilor iti aduce numeroase beneficii. Iata cateva dintre acestea:

 

  • Esti acoperit in caz ca apar situatii neprevazute – caz in care este esential sa dispui de resursele financiare necesare ca sa poti rezolva aceste situatii, mai ales daca este vorba de o urgenta. Aceste situatii pot fi anumite probleme medicale, reparatii ale casei sau masinii si nu numai. Astfel, nu trebuie sa iti dai peste cap bugetul lunar deoarece ai deja bani pusi deoparte pentru aceste situatii.
  • Ai libertate financiara – cu alte cuvinte, poti sa te bucuri de faptul ca ai un depozit de bani pe care te poti baza luna de luna. In plus, nu trebuie sa iti faci griji ca traiesti de la un salariu la altul si ca nu o sa ai suficienti bani in caz ca apar situatii neprevazute.
  • Iti scade nivelul de stres – faptul ca esti asigurat din punct de vedere financiar in cazul in care apar urgente si ca nu trebuie sa iti faci griji ca ramai fara bani la sfarsit de luna te scapa de stres si te ajuta sa te simti mai relaxat.
  • Te pregatesti pentru pensie – acesta este un beneficiu pe termen indelungat al faptului ca pui bani deoparte. Suma de bani pe care ai economisit-o de la an la an se transforma intr-un depozit substantial odata ce ajungi la varsta de pensionare.
  • Poti investi mai mult in educatia copiilor – daca unul dintre obiectivele tale este sa strangi bani pentru educatia copiilor, atunci vei avea siguranta ca dispui de resursele financiare necesare in acest sens.
  • Esti asigurat financiar – mai ales in cazul in care iti pierzi jobul si ai nevoie de un sprijin financiar pana cand iti gasesti un alt loc de munca.
  • Poti scapa mai rapid de datorii – daca ai credite la banca si platesti rate lunare. Poti folosi suma de bani economisita pentru a achita in avans creditele si, in acelasi timp, pentru a scurta perioada de creditare.

 

Daca vrei sa economisesti mai multi bani ai nevoie de disciplina, obiective clare si dorinta de a dobandi independenta financiara dorita. Fie ca e vorba de obiective pe termen scurt sau pe termen indelungat, efortul pe care il depui constant te va ajuta sa obtii stabilitate pe plan financiar si sa iti gestionezi mult mai usor banii.

 

Ultimele articole

Citeste mai mult
Cum deschizi primul depozit bancar - beneficiile depozitului online
Depozitul online, solutia sa iti cresti economiile simplu si rapid
Top greseli frecvente in gestionarea banilor si cum sa le eviti
Depozit Online: afla beneficiile pentru persoane fizice
Dobanzile bancare - ce sunt, tipuri de dobanzi, avantajele unui depozit online pentru economiile tale
Depozitul online - cum il deschizi si ce avantaje ai