• Persoane fizice
  • Companii
  • Comercianti parteneri
  • Despre tbi group

Depozitul online - cum il deschizi si ce avantaje ai

Depozitul online este o forma prin care poti face economii si sa obtii profit de pe urma banilor depusi initial. Costul deschiderii unui astfel de depozit este zero si nu ai nevoie decat de actul de identitate pentru a te bucura de beneficiile unui astfel de produs bancar.

In primul rand, te gandesti la lucrurile pentru care merita sa economisesti si, apoi, in functie de veniturile pe care le ai, de varsta si de felul in care iti poti gestiona bugetul lunar sau anual, poti alege modul in care sa pui bani deoparte: conturi curente, conturi de economii, depozite bancare sau chiar pensii private.

Daca alegi sa economisesti banii sub forma unui depozit bancar online, ai mai jos cateva informatii utile despre cum iti deschizi un astfel de depozit si de cate tipuri sunt, precum si care sunt avantajele pe care ti le aduce.

  • Ce este depozitul bancar online
  • Ce beneficii iti aduce un depozit bancar online
  • Cum deschizi un depozit bancar online
  • Retragerea sumelor si lichidarea anticipata

 

Ce este depozitul bancar online

 

Depozitul bancar online este un produs cu ajutorul caruia TBI Bank iti ofera posibilitatea de a economisi din confortul propriei locuinte. Poti sa ai un depozit online sau mai multe daca esti cetatean roman, rezident, ai cel putin 18 ani si un cont deschis la orice alta banca din Romania. Pentru aceasta trebuie doar sa completezi un formular online si sa obtii aprobarea bancii. Termenul de constituire pentru depozitul online poate fi de 1, 3, 6, 9, 12, 18, 24 sau 36 de luni.

Alimentarea contului de depozit online se face numai prin transfer bancar, cu sume disponibile intr-un cont deschis exclusiv pe numele tau, ca deponent, la orice alta banca din tara.

Ce beneficii iti aduce un depozit bancar online

 

Unul dintre motivele pentru care iti deschizi un depozit bancar online este ca e o modalitate sigura de a economisi, indiferent de scopul pentru care faci acest lucru: sa-ti asiguri o pensie decenta, sa calatoresti, sa faci investitii in locuinta sau in diverse proiecte. In primul rand, e clar ca daca ai avea banii cash, nu i-ai putea pastra pentru ca tot timpul vei gasi motive solide de a-i cheltui. Mai exista, insa, o multime de alte avantaje pe care ti le aduce un depozit online. Iata cateva dintre ele:

Ai acces usor la banii tai

Cand vine vorba de un depozit bancar, te gandesti ca este obligatoriu sa retragi bani numai la data scadenta pentru a nu pierde dobanda. In cazul unui depozit online, ai acces la banii tai oricand doresti. Acest lucru este posibil prin lichidarea anticipata, pe care o poti face din confortul propriei locuinte, daca la momentul constituirii depozitului ai ales transferul ca si optiune de retragere a sumelor disponibile. Pentru depozitul lichidat anticipat, la TBI Bank beneficiezi de o dobanda egala cu cea practicata la contul curent standard.

Eviti formalitatile pentru reinnoirea depozitului

Daca vrei sa iti reinnoiesti depozitul la scadenta, poti evita formalitatile, daca optezi, in momentul constituirii depozitului, pentru prelungirea automata si capitalizarea dobanzii. Astfel, economisesti timp.

Ai siguranta banilor tai

La fel ca in cazul unui depozit clasic, si in varianta online, sumele sunt garantate in limita plafonului de 100.000 de euro. Prin urmare, in cazul unui faliment, sumele depuse si dobanda acumulata vor fi recuperate integral, atat timp cat nu depasesc echivalentul a 100.000 de euro.

Scapi de grija platii impozitului pe venit

Potrivit legii, veniturile din dobanzi sunt impozabile. Astfel, datorezi statului roman 10% din aceste venituri. Daca pentru investitiile in actiuni, obligatiuni, fonduri mutuale si alte instrumente financiare asemanatoare trebuie sa depui declaratie de venit, in cazul unui depozit la termen, banca retine automat impozitele in numele tau si le vireaza catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Suma este retinuta inainte de plata dobanzii datorate.

Economisesti eficient si te protejezi de inflatie

Chiar daca iti spui ca rata dobanzii este mai mica, atunci cand alegi varianta unui depozit la o luna sau trei, daca ai tine banii intr-un seif, nu ai putea obtine nici cel mai mic profit de pe urma lor. Apoi, este indicat sa iei in calcul si faptul ca, din cauza inflatiei, banii nu mai au aceeasi valoare, in timp. Daca ai un depozit online, banca iti ofera o dobanda care, in functie de scadenta aleasa, poate acoperi eventualele pierderi cauzate de inflatie.

 

Cum deschizi un depozit bancar online

Inainte de toate, e bine sa stii ca la TBI Bank nu te costa absolut nimic sa iti deschizi un depozit online si poti face acest lucru de oriunde te-ai afla, in doar 10 minute. Tot ce trebuie sa faci este sa urmezi pasii de mai jos:

  • Pasul 1: acceseaza formularul/cererea pentru deschiderea depozitului;
  • Pasul 2: alege termenii depozitului: produsul (depozit), valuta (lei), perioada (3 luni, 12 luni, 36 de luni, etc.), dobanda (care este fixa pe toata durata depozitului), suma (pe care vrei sa o ai in depozit) si modalitatea de retragere la scadenta (numerar sau transfer);
  • Pasul 3: autentifica-te: adresa de e-mail si parola;
  • Pasul 4: completeaza datele personale: nume, CNP, adresa si alte informatii (dupa caz);
  • Pasul 5: incarca o poza lizibila a cartii de identitate;
  • Pasul 6: semneaza cererea, prin intermediul codului unic primit prin SMS.

Dupa ce ai parcurs toti acesti pasi, cererea ta trebuie aprobata de banca. Durata poate fi de la cateva ore, pana la cel mult 24 de ore de la momentul in care ai depus solicitarea. Dupa ce ai primit acordul institutiei bancare, vei primi prin e-mail contul IBAN in care va trebui sa transferi suma pentru constituirea depozitului. Imediat ce banii ajung in cont, depozitul este constituit automat si vei primi contractul de depozit pe e-mail.

Raporturile contractuale dintre tine si banca se stabilesc in functie de:

  • Conditiile Generale pentru Depozite Online (CGDO);
  • Conditiile Speciale pentru Depozite Online (CSDO).

Daca vrei sa deschizi mai multe depozite, nu trebuie sa-ti faci griji legate de numarul lor pentru ca poti avea cate doresti. Ori de cate ori vrei sa ai un depozit nou, te loghezi pe Platforma Online, folosind adresa de e-mail si completezi o alta cerere de depozit.

Acte necesare si costuri

In ceea ce priveste actele de care ai nevoie pentru a deschide un depozit online, singurul document necesar este o poza lizibila a actului de identitate.

Dupa cum spuneam mai sus, nu te costa nimic sa-ti deschizi un astfel de depozit. Si, totusi, te intrebi daca mai departe sunt alte costuri pe care le implica aceasta forma de economisire. La TBI Bank, care este o banca digitala, lucrurile stau in felul urmator:

  • 0 comision de administrare;
  • 0 comision la incasarea sumelor prin transfer bancar din alte banci la TBI Bank;
  • 0 comision la retragerea in numerar;
  • 0 comision la transferul bancar al sumelor din depozit.

 

Retragerea sumelor si lichidarea anticipata

 

Poti retrage sumele disponibile la data scadenta in numerar sau prin transfer bancar catre contul din care au provenit banii. Pentru aceasta, insa, la momentul constituirii depozitului, va trebui sa specifici varianta de retragere pe care o preferi: cash sau transfer.

La fel ca in cazul retragerii sumelor disponibile la scadenta, si in ceea ce priveste lichidarea anticipata a depozitului ai la dispozitie atat varianta numerarului, cat si pe cea a transferului. Lichidarea poate fi solicitata oricand vrei tu. Daca este vorba despre lichidare inainte de scandenta, este bine sa stii ca la TBI Bank se aplica valoarea dobanzii practicate de banca la contul curent standard in ziua in care faci lichidarea anticipata.

Dobanda se calculeaza pentru intervalul de timp scurs de la data constituirii depozitului, pana la data lichidarii acestuia. Atentie! Dobanda obtinuta se impoziteaza, potrivit legislatiei in vigoare, la data platii acesteia.

Depozitul bancar online este o modalitate simpla si sigura de a economisi bani. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi o cerere in platforma online a bancii si sa primesti acordul privind constituirea depozitului. Poti avea oricand acces rapid la sumele din depozit pentru ca ai la dispozitie varianta lichidarii anticipate, beneficiind de dobanda chiar si intr-un astfel de caz. Nu depinzi neaparat, deci, de termenul scadent ca sa poti retrage banii din depozit. 

Ultimele articole

Citeste mai mult
Cum deschizi primul depozit bancar - beneficiile depozitului online
Depozitul online, solutia sa iti cresti economiile simplu si rapid
Top greseli frecvente in gestionarea banilor si cum sa le eviti
Cum sa economisesti mai multi bani timp de un an - modalitati eficiente si beneficii
Depozit Online: afla beneficiile pentru persoane fizice
Dobanzile bancare - ce sunt, tipuri de dobanzi, avantajele unui depozit online pentru economiile tale